Képmutató

a kultblog

Stranger things 3 - KRITIKA
Hozza az előző évadok szintjét, de már témát kéne váltani

Bő másfél év várakozás után megérkezett a Duffer tesók '80-as évek sztorijának új etapja, ami a kicsit ráérősebb kezdés után egy nagyon erős thrillerbe csap át, csak azért, hogy az utolsó részben a sorozat eddigi legeseménydúsabb epizódját hozza össze. Évadkritika.

stranger-things-3-1.jpg
Itt vagyunk három évvel a sorozat indulása után, ami sebészi pontossággal hivatott megidézni a '80-as évek feelinget, a geek kultúrát, és mindez idő alatt sokkal nagyobb volumenű lett, mint azt az elején várták tőle. A Netflixnek ugyanis ez volt az első igazi nagy durranása, amit szabályosan lehetetlen volt kikerülni a közösségi médiában. Hasonló hype-ot ért el, mint a Trónok Harca - sokkal kevesebb pénzből -, amit ha nem néztél, úgy érezhetted kimaradsz valamiből. Eleven és barátai, valamint az Upside down világa egy olyan sztorit alkotott meg, ami ismerősen hathat már - ehhez kell a '80-as évek turmixa érzés -, mégis újként érzékeljük. 

Az első évad megnyerő kezdése a nosztalgiafaktor mellett a vagány, vagy épp kevésbé vagány, de szimpatikus karakterek miatt lehetett ekkora siker. Nem mellesleg jól állt neki, hogy kicsiben gondolkodik, és csupán egy álmos kisváros kalandjait követi végig. A második évad nem változtatott sokat a recepten, ám inkább a karakterek hátterére helyezte a hangsúlyt. A konfliktus esetében viszont csak egy egyszerű ismétlést láttunk, kevés új, egyedi ötlettel. Az univerzumtágítási kísérlet is rosszul sült el sajnos, pedig alapvetően az ötlet teljesen rendben volt. A harmadik évad sem variált rengeteget, nem fordítja feje tetejére a sztorit, mégis, az új hangulat, a színesebb, nyári látványvilág jól esik a szemünknek.

stranger_things_3_eleven_millie_bobby_brown_powers.jpg
A nosztalgiafaktort talán ez az évad maxolja ki a legjobban, vegyük csak az orosz fenyegetést, a pláza - így a kapitalizmus megtestesülésének - létrejöttét, vagy a tonnányi popkultúrális kiszólást. A klasszikus felállás is felborul az évadra, ami sok karakternek kedvez, sokuk mégis megsínyli ezt a váltást. Dustin és Steve közös, kémes-nyomozós sztorivonala az évad legjobb poénjait hozza, főleg úgy hogy bedobták melléjük azt a Maya Hawke-ot, vagyis Robint - Uma Thurman és Ethan Hawke közös gyermekét -, aki egy intelligens, vicces és bátor női karaktert hoz. Lucas húga, Erica is csatlakozik a felderítő csapathoz, akinek szüksége volt erre a comic-relief vonásra, nem mellékesen pedig a sorozatnak is szüksége volt rá. Billyről pedig az előző évad kezdete óta érezni lehetett, hogy nagyobb szerepet szánnak neki, és nagyon jól is választották, az egydimenziós suttyót egy érzelmileg komplexebb, megtört gonosszá faragták.

stranger-things-season-3-trailer-3.jpg
A Will-Lucas-Max hármas valahogy nagyon háttérbe szorul, ami kicsit tiszteletlen, figyelembe véve, hogy a Willt alakító Noah Schnapp a második évadot szinte egyedül viszi a vállán bámulatos alakításával. A demogorgonok új formát öltenek, és a második évadban tapasztalt "ördögűzős" vonalat is visszahozzák, egy kicsit kiterjesztve. Nancy és Jonathan, valamint Hopper és Joyce a furcsaságok két végét kezdik el kutatni, és az orosz térnyerés bemutatásával ismét sikerül összekötni a szálakat, egy epikus csatában. 

A komplett évadot áthatja a flashback érzés, az orosz vonal viszont kicsit túl lett tolva, és fontos karakterdrámákról vonja el a figyelmet. A Terminátorhoz, vagy a Megtorlóhoz hasonlatos ruszki jelenetek kétségbeejtően egy dimenziósak, és értem, hogy a '80-as évek érzést üldözve sok mindent kell elfelejtenünk, amit a filmezésből tanultunk, de ez akkor is gagyi. 

stranger-things-s2.png
Az utolsó epizódban bátran bevállalták egy fontos karakter búcsúztatását, valamint azt, hogy a társaság is szétesik. Jót tett az effajta vakmerőség a készítőktől , de egy pillanattal később, a bónuszjelenetben már arra kapkodjuk a fejünket , hogy egy visszakozás van belengetve. Ha ezek a gyanúk beigazolódnak, a sorozat egészen más fénybe kerül, és megint úgy érezhetjük majd magunkat, mintha semmi sem történt volna az egész évad alatt. 

A bónuszjelenet nélkül nekem ez az évad masszívan a kedvencemmé vált, jót tett neki a környezetbeli frissítés és az új szereplők is jelesre vizsgáztak nálam. Viszont egyre jobban érződik, hogy hosszútávon ez így kevés lesz. Érdemes lenne jobban beleásni magukat Dufferéknak az Upside Down ígéretes világába, célt és okot adni az ellenségképnek, és hamarosan Eleven testvéreit is bevezetni egy komoly, mindent lezáró fináléba, ha már úgyis 4-5 évadot terveznek elkészíteni. 

Mint évad: 10/7

Mint flashback-thriller, vicces tinédzser szálakkal: 10/9

Bónuszjelenet nélkül: 10/8

Kövess engem Facebookon és Youtube-on: 

https://www.facebook.com/akultblog/

https://www.youtube.com/channel/UCBVfDJhOJVC9jQAuS1INaCQ

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr1914957060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása