Képmutató

a kultblog

After Life (Netflix) - Sorozat KRITIKA

A sorozat idén márciusban startolt el a Netflixen, méghozzá Ricky Gervais angol író, színész, rendező saját projektjeként. A sorozat egy nyomasztóan komoly témával foglalkozik: szeretteink elvesztése után lehetünk-e még valaha boldogok, egyáltalán visszatalálhatunk-e korábbi önmagunkhoz. A téma súlyát egy valag fekete humorral, és egy nárcisztikus, nihilista főszereplővel próbálják meg elütni, méghozzá az írói, rendezői feladatokat ellátó Ricky Gervais-sal a főszerepben. Na, de lássuk, milyen lett az After Life karcsúra szabott, mindössze hat részes első évada.

al1-06c6.jpg

Az évad teljes egészén átívelő, visszatérő motívum a Tony (Rick Gervais) felesége, Lisa által hátrahagyott videónapló, melyet férjének készített, amiben felkészíti az egyedül eltöltendő életre. Tony-t már a trauma után ismerjük meg, társasága által körvonalazódik csupán a korábbi személyisége, melyhez képest egy 180 fokos fordulat állt be. Életfilozófiájává válik, hogy mivel a sors elbánt vele, az életének minden perce csupán csak bónusz, amit úgy él le, ahogy szeretne. Nem szükséges, hogy figyelmes legyen másokkal, hiszen a társadalmi elfogadottság többé már nem tényező a szemében, és ez az indok alapozza meg a körenyezetével ápolt viszonyát.

Egyetlen hű társa az életben a kutyája, és utolsó rokonként is csupán beteg édesapja marad számára. Munkáját végtelen megvetéssel űzi, sőt családi és baráti kapcsolatait is sikeresen bontja le a hónapok során, leginkább a közönyös magány marad számára. Apjával (David Bradley) ápolt kapcsolata is hasonló, ugyanis az Alzheimer-kór miatt egyfolytában Lisaról kérdezi, ami újra és újra felszínre hozza a fájdalmas emlékeket.

mv5bmdu1njg5odytndflni00mjjmltg5njgtmdk0ytnizdkznmm2xkeyxkfqcgdeqxryyw5zy29kzs13b3jrzmxvdw_v1_ux477_cr0_0_477_268_al.jpg

A sorozat klasszikus comedy alapvetésekkel dolgozik, kevés helyszínnel és karakterrel operál. Mégis egy fajsúlyos dramedy, ugyanis a létezés, az élet szükségszerűségeit kérdőjelezi meg Tony-n keresztül. Filozófiai és szociológiai kérdéseket is sorra felvet a sorozat - nem véletlen szerzett Ricky Gervais filozófia diplomát -, de a legnagyobb erénye, hogy az olyan karakterekben is igyekszik értéket keresni, akiket a társadalom elítél, ilyen például Julian drogos hajléktalanja, valamint a kényszerprostituált Daphne.

Tony nem feltétlen egy szerethető karakter, ugyanis haragját és csalódottságát másokon vezeti le, viszont a maga módján szórakoztató, továbbá helyzete is átérezhető a nagy többség számára. A sorozat üzenete, hogy mindig van másik út, és attól még, hogy vannak problémáink, nem azt jelenti, hogy másoknak nincsenek, és ezeket - a békés együttélés jegyében - tiszteletben kell tartani.

Mint dramedy sorozat: 10/8,5
Mint fontos téma boncolgatása: 10/10
Mint bunkóságfaktor: 10/11

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr5914905336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása