Képmutató

a kultblog

Heavy túra - KRITIKA

A zenei témájú filmek rendhagyóan alulreprezentáltak napjaink filmgyártásában, még úgyis, hogy tavaly az egyik legnagyobb kaszálást a Bohém Rapszódia tudhatta magáénak a pénztáraknál. A közönségen ezáltal egyértelműen látható, hogy szomjazna az ilyesmi filmekre, főleg azt figyelembe véve, hogy a zene még hétköznapibb impulzusforrás - nagy általánosságban -, mint a film. Azon túllépve, hogy kevés a zenei témájú film, még fontosabb következtetés, hogy a rock és a metál szcéna szinte meg sem jelenik soha a filmekben, és egy-két nekifutásnál többet nem is tudnék példaként hozni, talán a Tenacious D mozija tudott a leginkább kult státuszba emelkedni a szubkultúra berkein belül. De most itt van egy új, potenciális jelölt, a Heavy Túra, ami egy szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos pogány Skandináv-félszigeti metált játszó zenekar kalandjaiba enged betekintést.

heavytripbanner1200x627.jpg

A film fő csapásiránya egyértelműen az Impaled Rektum nevezetű, kezdetekben csak szobaprojektként működő metálzenekar fejlődése és énekesének, Turonak az elmúlni nem akaró lámpaláza. A lázálom-szerű fikciók, az egyszerű, de mégis borzasztóan ütős poénok szinte gyűszű-méretű pontossággal vannak kimérve az egész film során, és ez még úgy is kiemelkedő munkának érződik, hogy a karakterek tekintetében olyan sok sablonos, filmes, klisés szereplő van, hogy számolni is nehéz. A sztori viszont nagyon érdekesen vizsgálja azt az aspektust, hogy a hírnév milyen hatással van az ember környezetére, és a társadalmi elismertség mennyiben javíthatja az emberi kapcsolatainkat.

Egy teljes tünetegyüttesből persze az sem maradhatott ki, hogy amit a társadalom nagy egészében nyerünk, azt általában a mikroközösségeinkben, vagyis a baráti közegünkben veszíthetjük el. Ám a filmet felesleges lenne szociodrámaként elemezni, ugyanis a Heavy Túra a megnevettetésünkre, a metálvilág elnagyolt bemutatására készült, aminek teljes mértékben eleget is tesz. A kemény hörgésekkel kísért death metal alapok nagyon jól működnek végig, igaz sokaknak ez nem lesz befogadható, és emiatt kevesebb nézővel kell beérnie a mozinak. Mégis, a metál szubkultúrának ez egy olyan jóleső és értékes darab, ami egyébként nemzetközi színtéren is több díjat söpört be.

Összességében egy szórakoztató kalandfilm lett a Heavy Túra, kissé elnagyolt mellékkarakterekkel, de a metál szcénában mindenképp nagy utat fog bejárni. A Jack Black-et felvonultató Tenacious D pedig egy jó kis road movie-ba áztatott vígjátékkal együtt képviselheti tovább a zenei stílus fontosságát és értékességét. Nagyon jó érzés látni, hogy a magyar filmművészet mellett rengeteg ország kezdett el ebbe a művészeti ágába több energiát és pénzt fektetni, ugyanis minden ilyen befektetés megtérülőben van.

Mint film: 10/6,5

Mint kultfilm a metálközösségnek: 10/8,5

Mint szimfonikus poszt-apokaliptikus rénszarvas-daráló extrém harcos pogány Skandináv-félszigeti metál: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr9714905248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása