Képmutató

a kultblog

Hetedik – Retro KRITIKA

David Fincher rendezőnek valamiféleképpen zsigerből jönnek sorra a felzaklató anyagok, ugyanis ő felelős a Hetedik mellett a Zodiákusért, a Harcosok Klubjáért és a Holtodiglanért is. Ez finom szólva sem egy gyenge ajánlólevél visszatekintve, ám első komoly filmjeként sokakat megdöbbentet a Hetedikkel. Nemcsak azért, mert ritka kreatív a témaválasztása, hanem azért is, mert a karakterek felépítettsége rendkívül impozáns, még úgyis, hogy Brad Pitt a drámai jelenetekben még bőven alulmúlja mai önmagát. Na de miről is szól a történet?

Somerset (Morgan Freeman) egy leszerelőben lévő veterán rendőr, aki utolsó bűnügyére megkapja társnak a korábban már több helyről elbocsájtott, kissé problémás Mills-t (Brad Pitt), így végül ketten kell felkutatniuk az elkövetőt, aki a hét főbűnt használja indítékként a gyilkosságsorozatához. Sajnos az ehhez hasonló brutális gyilkosságokkal manapság már nap, mint nap szembesülhetünk, és ha valamit, akkor azt biztosan elérte a közösségi média, hogy egyre és egyre nehezebb elérni az ingerküszöbünket. A Hetediknek viszont maradéktalanul sikerül, mert egy morális kérdést vet fel, amitől az egyszerű gyilkosság nagyobb kontextusba kerülnek, a vallási háttér pedig még inkább ingoványos talaj a jó megvalósítást illetően. És habár a film ’95-ben készült, a világítás, valamint a grafikusan bemutatott, már-már gore-ba hajlóan bemutatott áldozatok bizonyosan fognak egy-két ébren töltött órát előidézni a legtöbb nézőnél.

1_vnqaralgmpgnwdchzhgncg.jpeg

A két fő karakter tökéletes ellenpólus egymásnak a film során: Somerset a klasszikusan olvasott, megfontolt karakter, aki minden egyes nyomban a mélyebb tartalmat, az utalásokat keresi, úgy hogy közben a rendőrség jogkörét egy pillanatra sem szeretné átlépni. Mills viszont a rossz szófordulattal élve „tipikus amerikai”, aki csakis a saját feje után megy, meggondolatlanul ugrik bele minden egyes játszmába és csapdába, sőt a kezét sem fél bepiszkolni az igazságszolgáltatás, de legfőképp saját becsületének oltárán. Mills felesége, Tracy felelős a mellékszálért, ami kellően izgalmas, és tulajdonképpen a végjátékot is ez a szál tetőzi be. A Tracy szerepében játszó Gwyneth Paltrow nem alakít túl nagyot ebben a filmben –Brad Pitt meg aztán hatványozottan nem -, de a Morgan Freemannel közös jeleneteiben rengeteg érzelem és még több potenciál van, habár ez teljesen nincs kiaknázva.

Végül kénytelen vagyok beszélni a Kevin Spacey által életre keltett John Doe-ról is. Spacey az utóbbi években lenullázta magát mind a szakmai jövőjét, mind pedig emberségét tekintve, de színészi képessége a mai napig elvitathatatlan tőle. Utólag visszagondolva nem lehet véletlen, hogy szinte minden szerepében a negatív karakter jutott számára, biztos, hogy magánéleti elfajultsága is aktívan táplálta ezen szerepek hitelességét. Viszont amit John Doe-ként alakít, és amekkora pszichológiai kihívást jelent Mills számára, azt egyedül a Sötét Lovag Batman-Joker párharcához lehet hasonlítani. Spacey-nek sokkal kevesebb ideje van a vásznon ugyan, és nem is a káosz az irányadója, mint a Jokernek, sokkal inkább a misztérium, és ez a már sokadszorra végignézett utolsó jelenetben is végig ott van a levegőben. A Mills karakterét csodáló, mégis minden értelemben túlnőtt antagonista nem egy klasszikus alapanyag, de ebben a filmben valamiért drámaian jól működött.

kevin-spacey-se7en.png

Mint film: 10/8
Mint tökéletes főhős-antihős küzdelem: 10/9
Mint Brad Pitt, ahogy azt kiabálja ’Oh God, What’s in the box’: 10/4

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7414905320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása