Képmutató

a kultblog

Sex Education (Netflix) - Sorozat KRITIKA

A Netflix az utóbbi években szignifikáns mértékben növelte előfizetőinek számát, mind az USA, mind pedig Európa tekintetében, és abszolút nem alaptalanul. Ugyanis a legtöbb szempontból már utolérte, sőt túl is szárnyalta legfőbb vetélytársát, az HBO Go-t, főleg saját gyártású tartalmai tükrében. Olyan ikonikus darabok kötődnek már a streaming szolgáltató nevéhez, mint a Big Mouth, a BoJack Horseman, a Stranger Things, vagy éppen a nemrég elkaszált Daredevil. Az egyik legújabb sorozatuk, vagyis a Sex Education pedig egy kriminális módon tabuként kezelt témát boncolgat, egy nem mindennapi módszerrel. Nézzük is meg, hogyan.

A sorozat alapötlete is egy elég coming-of-age téma: Otis (Asa Butterfield), a középsuli egyik észrevehetetlen diákja egy szívesség nyomán szexuális tanácsokat ad egyik iskolatársának, mindezt megtudva pedig Maeve, az iskola 'bad girl'-je pénzszerzési lehetőséget lát a srác kvalitásaiban. Otis, édesanyja nyomdokaiba lépve ezután szexuális tanácsokat fog adni mindazoknak, akik eddig semmibe vették.

_3e47c788-17b9-11e9-9a47-fd04d5270281.jpg

Rengeteg témát jár körbe a sztori, és egyáltalán nem érezzük egyiket sem beleerőltetettnek, ugyanis világosan építik a karakterek motivációit. Láthatunk több komplexusokkal küzdő tinédzsert is, de nem tudják le ennyivel. A másság elfogadásától, a szegénység okozta kompenzáláson át, a gazdag, menő srác tökéletlenségéig minden van ebben a sorozatban, ami fontos és égetően szükségszerű. A főszereplő, Otis karaktere mozgatja a leginkább a szálakat, ugyanis jellemfejlődése és a komplexusainak leküzdésére való törekvése is borzasztó jó alapanyag. Többek közt azért is, mert kiváló azonosulási pontot ad. Otis barátja, Eric pedig egy első generációs bevándorló család gyermeke, aki köztudottan meleg. Apja rengeteg szégyent érez amiatt, hogy fia ennyire kilóg a közegéből, de ez nem a homofóbia megtestesülése, hanem a társadalom irányába támasztott megfelelési kényszer szüleménye. És még legalább egy tucatnyi, hasonlóan jól megírt motiváció ütközik egymással!

sedu_2.jpg

Bármennyire is ütik el poénokkal a komolyságot az egész sorozat során, ez a téma sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. Ugyanis itthon is, de az USA-ban aztán főleg borzasztó mértéket ölt a felvilágosítás hiányában és a megfelelő védekezés hiányában megvalósuló abortuszok száma, és bizony erről a Sex Education sem rest beszélni.

Igaz, hogy néha már túlságosan is a politikai korrektségre, és a diverzitásra törekszik a sorozat, de amennyiben elég nyitottan tudjuk kezelni a témát, és elengedjük a szexhez fűződő tabukat és előítéleteket, jól fogunk szórakozni, miközben valós problémákkal találkozunk percről percre.

Mint komédia sorozat: 10/4
Mint dráma: 10/6
Mint tabudöntögetés: 10/9

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr7914905260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása