Képmutató

a kultblog

Trónok Harca 8. évad 1. rész – SPOILERES benyomások

2019-ben lehetetlen elmenni a Trónok Harca mellett, akár a sorozatok történelmét érintő jelentőségéről, akár a megvalósítás egyedülállóságáról beszélünk. George R. R. Martin korszakos zsenialitása kiváló alapot nyújt mai napig a sorozat számára, de a két készítő (David Benioff, D. B. Weiss) és a komplett színészi gárda alakítása tetőzi be igazán a sorozatot. A nyolcadik évadban minden kedvenc karakterünk vélhetően tisztes lezárást fog kapni, és Westeros feljegyzéseiben is bizonyosan lezárul majd egy korszak. A mindössze hat epizódos záróévad 90 millió dolláros költségvetése pedig minden bizonnyal azt is garantálja számunkra, hogy a mások ellen lezajlandó végső harc sem a technikán fog múlni. Nézzünk bele, milyen is volt az évadkezdés.

A ’Winterfell’ címre keresztelt első epizód tipikusnak mondható: elhelyezi a hőn szeretett – vagy éppen utált – karaktereinket a Hét Királyság sakktábláján, felfesti az évad során várható konfliktusokat, és minimális szinten, de elkezdi azokat kiélezni. Csakúgy, mint a 2011-ben megjelent első rész során, annak lehetünk szemtanúi, ahogy Deresbe új hatalmi csoportosulás érkezik, ám míg akkor a Lannisterek, most Daenerys Targaryen vágtat be a makulátlanokból, sárkányokból és dothrakikból álló világverőivel. Az északiak kétkedve fogadják az idegen hódító megjelenését, annak tudatában pedig még inkább, hogy Jon Snow térdet is hajtott neki – mindezt tette Észak Királyaként.

got-s08e01-3.jpg

A politikai kiélezettség csak még tovább nő azzal, hogy Sam feltárja Jonnak valódi származását, ami az eddig is penge élen táncoló szövetséget még jobban elbizonytalaníthatja majd. Az évad különlegessége lesz, hogy az eddig külön utakon járó karakterek újra találkozhatnak majd, ennek ékes példája Jon és Arya, valamint Bran megható újraegyesülése. A kiterjedt narratíva is új horizontokat nyit, ugyanis az eddig sehogyan sem kapcsolódó karakterek is közös jeleneteket kapnak: Sam és Daenerys találkozása sok szempontból érdekes: eddig ismeretlenek egymás számára, mégis rengeteg dolog köti össze őket. Dany kénytelen szembesülni uralkodásának árnyoldalával is, amikor kiderül, hogy Sam családját végeztette ki árulás miatt.

Eközben megérkezik Királyvárba az Arany Kompánia, vagyis a vastrónon csücsülő Cersei zsoldosokból álló csapata, mely közel 20.000 főt számlál. Cersei és Euron összefogása új szinteket ér el, ám mindez idő alatt Theon és Yara új küldetésre indulnak, melyben a Vas-szigetek fölötti hatalom is újra bekerül a jövőbeli konfliktusforrások közé, nem utolsó sorban pedig a sziget is fontos stratégiai pont lehet majd a mások elleni harc során.

got-s08e01-5.jpg

A háborúra való felkészülés is megkezdődik a Targaryen sereg érkeztével, ugyanis a Sárkányüveg-fegyverek kovácsolása rohamtempóban folyik, többek közt Gendrys vezetésével. Jon és Dany sem pazarolja az idejét, és egy gigantikus fan-service jelenet során a két sárkánylovas mérföldeket repül egy kis titkos smaci reményében, amit az anyjukra féltékeny sárkányok meg-meghiúsítanak. Tormund él, Jaime megérkezik Deresbe, és ez a sok-sok új infó pont arra elég, hogy még egy hétig kaparhassuk a falat, amíg kiderül, mi lesz a következő taktus a Tűz és Jég dalában.

A befejező évad első epizódja rekordszámú, 17,4 millió amerikai nézőt ültetett a tévé elé. Az HBO adatai szerint az új évad első részét 11,8 millió néző látta a kábelcsatorna programján keresztül, és további 5,6 millió néző az HBO Go és HBO Now streaming-szolgáltatásokkal. Nem semmi!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr8214905342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása