Képmutató

a kultblog

Jó srácok – KRITIKA

A vígjáték sosem számított a leginnovatívabb filmes zsánernek, ám ez az utóbbi évek termésére fokozottan igaz. Míg korábban az egyszernézős romkomok és a kedves, de tartalommal aligha bíró tini vígjátékok vitték a prímét, most már az izzadtságszagú remake-ek és az alpári, altáji poénokat tonnaszámra tartalmazó filmek kerültek a középpontba. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2016-ban a Nagyfater elszabadul című borzalom lett az év negyedik legnézettebb filmje idehaza. Az ilyen és ehhez hasonló mozik viszont közel sem érték el azt a fajta alpáriságot, amit Seth Rogen munkássága önmagában képvisel. Mégis azt lehet állítani, hogy az ő filmjeinek legalább van valamifajta stílusa, és nagy ritkán még egy minimális filozófiai színezetet is bemutat, mint ahogy azt tette a Virslipartiban is.

hero_good-boys-movie-review-1.jpg

A Jó srácokban semmi hasonló szándék nincs, a film nettó másfél órányi tabudöntögetés, aminek csak nagyon minimális érzelmi színezete van. Az érzelmi sík pedig pontosan annak a korosztálynak lehetne egy kicsit is érdekes, amelyik még évekre van attól, hogy ezt a filmet legálisan, moziban nézhessék meg. A gegek miatt viszont nálam azonnal kultfilmmé avanzsált, és az olyan alpári klasszikusok mellé verekedte be magát, mint a Jay és Néma Bob, vagy a Kalandférgek sorozat. A film obszcén, igencsak ízléstelen, mégis hihetetlenül szórakoztató, amennyiben a hétköznapokban fenntartott polkorrektséget el tudjuk felejteni erre a rövid időre.

A film valóban hasonlít a sokszorosan viszonyítási alapként felhozott Superbadre, csupán a fókusz változott, méghozzá annyiban, hogy a fősuli helyett az általános iskolai évek, ezzel együtt a szexuális érdeklődés kerül a középpontba. Három srác, névszerint Max (Jacob Tremblay), Lucas (Keith L. Williams) és Thor (Brady Noon) el akarnak jutni életük első bulijára, ám ekkor szembesülnek azzal, hogy totálisan aluledukáltak a szexualitás és az intimitás témakörében. A szülőket mégsem kérdezhetik meg erről a témáról, így jobb híján az internetről és a pornóból tájékozódnak.

goodboys-still1.jpg

Ebből a vonalból többet is ki lehetett volna hozni – teszem azt, elidőzni azon, hogy milyen későbbi jellemtorzulásokat és kapcsolatbéli problémákat okozhat az, ha a pornóban látottakat veszik viszonyítási alapul a gyerekek. Emellett a szülő-gyermek kapcsolatokat megbéklyózó tabukról is lehetett volna beszélni. Sokan nevezték elcsépeltnek a film témaválasztását, viszont az, hogy ezeken a poénokon még mindig nevet a közönség, azt jelenti, hogy a szülő és gyermek közötti párbeszédben ezek a gátak még mindig fennállnak.

Az már az első jelenettől látszódott, hogy a film nem fog átmenni szociológiai kutatásba, sokkal inkább a gyermeki tudatlanságból merítettek egy jó nagy lapáttal, amit megfűszereztek az írók mérhetetlen tahóságával. A komoly témák helyett inkább a sörlopáson, a szexjátékokon, a drogokon és a feminizmuson kezd el viccelődni a film, ami bár nem teljesen eredeti ötlet – hiszen már húsz éve is voltak hasonló koncepciója filmek – mégis működött. A Jó srácok nem egy gógyis film, és nem is akarja megváltani a világot, mégis ami az eredeti célja volt – vagyis, hogy megnevettesse a közönséget, azt maximálisan teljesíti. Egy olyan coming-of-age sztori ez, amit a kiváló gyerekszínészek – leginkább Jacob Tremblay – adok-kapokjai tesznek színessé, és mentik meg a vulgáris öncélú vagdalkozástól. A film utolsó felén már érződik, hogy a készítők valamiféle tanulságot is át akartak nyújtani a nézők számára, viszont ez idegen volt a film addigi konstans bohém hangulatától. Mindenki jobban járt volna, ha a készítők egyértelműen meghúzzák a határvonalat a vígjáték és az ebbe a filmbe abszolút nem illő pongyoladráma között.

goodboys2_wide-6bcfb57e79cbbefc1689b1537be021854f906c3b.jpg

Mindezekkel együtt is egy friss és szórakoztató film a Jó srácok, még ha a vígjátékok nimbuszán ez a darab sem tudott semmit emelni. Ha szeretted Seth Rogen eddigi filmjeit, akkor mindenképp adj neki egy lehetőséget, ha viszont egy sokkal inkább elgondolkodtató filmre vágynál a fiatalságról, akkor javaslom a Nyár királyai című filmet.

Mint film: 10/5

Mint vígjáték: 10/7,5

Mint Jacob Tremblay ennél sokkal többet érdemel: 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://kepmutatokult.blog.hu/api/trackback/id/tr4015036312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Képmutató

A filmes világ legmélyebb bugyraiba hívlak el titeket egy utazásra, mert igenis több van ma a filmekben, mint a látványpornó.

Friss topikok

Címkék

1960 (1) 2018 (3) 2019 (5) after life (1) alelnök (1) amazon (1) anime (1) aquaman (1) avengers (2) barry (1) batman (1) bojack horseman (1) boondocks (1) bosszúállók (1) brad pitt (1) brie larson (2) captain marvel (1) chaplin (1) charlie angyalai (1) chernobyl (2) christian bale (1) csernobil (1) csodálatos fiú (1) dc (3) diktátor (1) disney (1) doku (1) dramedy (1) elton john (1) emmy (1) euphoria (1) filmek (25) finn (1) free solo (1) friss (16) green book (1) hbo (4) heavy túra (1) hetedik (1) highwaymen (1) hiraeth (1) hitchcock (1) horror (1) ígyneveldasárkányodat (1) into the spiderverse (1) jake gylenhall (1) james bond (1) jason momoa (1) joker (1) képregény (1) kertvárosi gettó (1) kevin costner (1) kevin spacey (1) kibeszélő (1) kritika (14) kritikák (1) kritka (1) kult (1) lovedeathandrobots (1) lupita nyongo (1) magyar (2) magyar film (1) mandalorian (1) marvel (3) marvel kapitány (1) metal (2) mi (1) national geographic (1) netflix (9) oscar (3) pókember (1) politika (1) prem (5) premier (5) premierek (4) random (1) rekord (1) retro (2) ricky gervais (1) rlsm (1) robert pattinson (1) rocketman (1) sam rockwell (1) seasonone (1) sex education (1) shazam (1) sony (1) sorozatok (14) sötét főnix (1) spiderman (1) stan lee (1) steve carrel (1) strangerthings (1) színház (1) taika waititi (1) thesouthernoracle (1) thor (1) thor4 (1) timothée chalamet (1) trailer (1) trilógia (1) trónokharca (1) trónok harca (3) undone (1) us (1) utolsóévad (1) végjáték (3) velvet buzzsaw (1) video (4) warner (2) watchmen (1) woody harrelson (1) you (1) záróévad (3) zene (1) zöld könyv (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása